mandag 30. mars 2009

Ja, jeg skrudde av lyset

På lørdag samlet verden (!!!) seg til et "verdensomspennende" miljøtiltak om å skru av lyset én time mellom 20.30 og 21.30. Vi fulgte oppfordringen vi, og slo av lyset så det holdt.

Men: Hva slags påfunn var dette earth hour greiene egentlig? Ser på www.earthhour.org at det er et australs påfunn mot global oppvarming. Og det er jo prisverdig. Men er det ikke egentlig litt naivt å tro at det å skru av lyset en time gjør noen forskjell? Det vel vært mer strøm å spare på å skru av kraftkrevende industri en time. I en vanlig norsk heim er det strøm til oppvarming det går mest av - ok, ikke noe problem i Syndey akkurat, men de har vel airconditioningen gående... Å spare lys en time en lørdagskveld er bare koselig, det gjør ikke akkurat vondt. Hva med en earthday der vi skrudde ned varmen et par grader inne, dusja litt kortere, lot bilen stå og tok toget på ferie? Men lyset var avskrudd koste vi oss med stearinlys - hvor miljøvennlig er det? De skal også produseres...

Så jeg satt der med en følelse av å være litt naiv, litt dum og litt fanga i populærkulturens måte å bidra. Vi skrudde av lyset - mest fordi alle andre gjorde det.

Og forresten: alle de fattigste menneskene i verden - hvordan fikk de markert earth hour mon tro? Har de strøm eller? Ikke får de spart så mye på oppvarming og varmt, eller reint, vann heller.

Ingen kommentarer: